Infrarood verlichting kan helpen bij het creëren van een goed en duidelijk beeld wanneer er onvoldoende verlichting in de omgeving is. De omgeving waar een camera geplaatst
kan worden is donker. Zou de camera niet voorzien zijn van infrarood verlichting dan is er in de avond of nacht geen beeld zijn. Infrarood is niet zichtbaar voor het menselijkeoog.
De lichtstraal ervan is dus niet te zien. Dat kan fijn zijn voor de omgeving bij het plaatsen van camerabewaking. Vaak is er wel een gloed zichtbaar onder de juiste hoek op de camera. Er zijn een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het toepassen van infrarood verlichting.

Infrarood verlichting toepassen

Bij het toepassen van IR worden er veel fouten gemaakt in de praktijk. Dit komt
omdat de techniek vaak verkeerd wordt begrepen en toegepast. Near infrared(NIR)
is een infrarood verlichting die toegepast wordt voor bewakingscamera’s.
Meestal aangeduid als simpelweg infrarood camera’s. De term ‘near’ betekend eigenlijk niet meer dan dichtbij het spectrum wat herkenbaar is met het menselijke oog. Maar net buiten het licht spectrum dat het menselijke oog kan waarnemen.
Een camera is niet altijd gevoelig voor infrarood. Het glas te vinden voor de lens
van een bewakingscamera is op een bepaalde manier gesneden waardoor hij
gevoelig kan zijn voor infrarood verlichting. Dit is vrij gebruikelijk bij de ‘all-in-one’
type camera’s die met infrarood verlichting worden geleverd.

Overschakelen naar infrarood verlichting

Als er onvoldoende omgevingslicht is voor de camera zal hij het IR filter weg schakelen en omschakelen naar de nachtstand waarbij de LED op de IR ring zal inschakelen. Het moment van schakelen verschilt heel erg per camera. Dit wordt aangegeven in de specificaties per camera. Een aanduiding van het aantal lux zou hierin duidelijk moeten geven bijvoorbeeld 0.01 lux. Bij de meeste camera’s is dit moment in te stellen of zelf uit te schakelen. Het is natuurlijk niet verstandig al te veel aan de instellingen te wijzigen als er onvoldoende omgevingslicht is. Maar soms kan het helpen omdat de camera op een plek hangt waar hij wat later kan omschakelen naar IR. Lux is de opbrengst van licht op een oppervlakte. Een luxmeting wordt gedaan op een oppervlakte van bijvoorbeeld een vierkante meter en hieruit komt een lux waarde. Een camera zal onder een bepaalde lux waarde schakelen. Die meting van lux wordt gedaan op de camera zelf. Bedenk hierbij dat als de camera in een donker hoek hangt onder een afdak of in de schaduw hij kan schakelen naar de nachtstand ondanks dat het nog licht lijkt. Daarom is het erg lastig in te schatten wanneer een camera naar de nachtstand zal schakelen in verschillende situaties.

Camera schoonhouden

Er zijn middelen beschikbaar om ongedierte zoveel mogelijk van de camera af te houden. Eigenlijk komen er geen spinnen op af maar zijn het vliegen die zich aangetrokken voel door de warmte van een camera. Dan maakt een spin natuurlijk een web over de camera heen om al dat ongedierte op te vangen. Er zijn spray’s verkrijgbaar waarmee het mogelijk is spinnen op afstand te houden. Die zullen meestal elk half jaar opnieuw toegepast moeten worden. Behalve ongedierte kan er ook stof op de camera komen en natuurlijk aanslag van regen. Het is van belang een goed beeld te houden omdat je nooit weet wanneer je beelden nodig zal hebben. Maak de camera daarom regelmatig schoon. Het schoon houden van een camera wordt vaak onderschat. Tijdens het schoonmaken van de ramen van een pand is het verstandig direct de camera daarin mee te nemen.